Saturday, February 27, 2010

Li çiyayên Kurdistanê bihar


27/02/2010

Delîl FIRAT - ZAGROS/ANF

Îsal bihar zû hat welat. Lûtkeyên çiyayan bi berfa spî xemilîne û li qontaran jî hewaya biharê heye. Bi heliyana berfê û germbûna hewayê re pincaran jî serê xwe da der.
Ez û du hevalên gerîla ji bo berhevkirina pincaran çûn qontarên çiyan û me li dora çeman dest bi berhevkirina pincarê kir. Ev xwarina xwezayî ku di dawiya meha sibatê de şîn dibe, nîşaneya hatina biharê ye jî.
Li çiyayên Kurdistanê di mehên biharê de mumkun e ku mirov her cureyên gihayan bibîne. Gelek cureyên gihayan ji bo xwarinê tên berhevkirin. Heta meha gulanê ev pincar ji sifreyên gerîlayan kêm nabin. Piştî vê fêkiyên biharê derdikevin.

DEMA PINCARAN
Li çiyan gihayên wekî xerdel, guriz, gohreşk û tirşo tên berhevkirin. Gerîla ji bo berhevkirina pincarê di saetên nîvro de ku tîrêjên rojê li lûtkeyên çiyan dixe, diçin qontarên çiyan. Bi vê yekê mirov hîs dikin ku êdî bahar hatiye welat.
Her wiha ligel van gihayan di meha sibatê de gihayên wekî alo, danê çûkê, pepikê qazê, mendik, tirpuk û tûzik jî şîn dibin. Di meha adar û nîsanê de jî kulîlkên cur bi cur vedibin. Di meha adar û nîsanê de cureyên pincarê zêde dibin.
PINCAR HAT BERHEVKIRIN
Gerîlayên jin poşetên xwe bi guriz û gohreşkê tije dikin û her wiha gerîlayên mêr jî di nava kefiyên xwe dikin.
Dema ku gerîla vedigerin qadên xwe, îcar dikevin nava lêgerîna kuvarkan. Gerîlayên jin pincarê tercîh dikin û gerîlayen mêr jî dest bi berhevkirina kuvarkan dikin.
Daketin û derketin ne hêsan bû. Ji bo ku em biçin kampa xwe em ketin rê. Em li xala gerîlayên jin rawestiyan. Gerîla Stêr û hevaleke din pincar paqij kirin. Piştre ev pincar ji bo xwarina êvarê şandin mutbexê.

PIRTÛKA GIHAYÊN ÇIYAN
Nebat di jiyana gerîlayan de cihekî girîng digirin. Hin heval hene ku nebatan baş nas dikin. Gerîlaya bi navê Eylem anî ziman ku der barê gihayên çiyayên Kurdistanê de pirtûkek çap kirine. Çîroka amadekirina vê pirtûkê jî gelekî balkêş e.
Piştî vê sohbeta heval Eylem, me dît ku axirê binê beroşa pincarê pêketiye. Piştî ku pincar pijirî hate parzûnkirin û piştî vê di rûn de hate sorkirin. Ji bo xwarina êvarê pincar hate servîskirin. Her wiha ligel pincarê şorbe jî hate amadekirin.

No comments:

Post a Comment